Derfor vågner dit barn stadig om natten

Pantherstock
Mia Qvist Scheelsbeck, Aller Media

Hvis du også har et barn, der typisk vågner en eller flere gange om natten, er der ingen grund til at bekymre sig. Selvom du måske savner en sammenhængende nats søvn, så forklarer søvnekspert Mikael Rasmussen fra Center for Stress og Trivsel, at det er helt normalt, at børn vågner om natten. Også flere gange.

- Der kan være mange grunde til det, og der er stor forskel på børn. Nogle børn er mere sensitive end andre, og så må man forvente, at de vågner flere gange om natten. Men man skal ikke problematisere det, for det er helt normalt. Det kan også være, at barnet er ved at lære at kravle eller gå, og det kan give en urolig søvn, fordi man motorisk øver sig i søvne, forklarer Mikael Rasmussen, der siger, at 4-6 opvågninger om natten er helt normalt for et barn på op til et år.

Her kan du se dit barns søvnbehov (0-3 år) >>

Til gengæld giver søvneksperten det løfte at se frem til, at jo ældre barnet bliver, desto mere sammenhængende vil søvnen være.

Hav din strategi klar

Men hvad gør man så, når barnet alligevel begynder at brokke sig inde fra tremmesengen ved midnatstid?

- Du går selvfølgelig ind til barnet, for det skal ikke græde sig i søvn. Du kan lægge en hånd på barnet og forsøge at trøste det, så barnet kan falde til ro igen. Hvis du tager barnet med ind i sengen – og det er helt fint, hvis begge forældre er med på at sove alle tre sammen – så skal du bare være klar over, at barnet vil forvente at komme med ind i sengen hver nat, når det vågner. For mange forældre betyder det dog, at de selv får dårligere søvn, og så er det jo ikke en holdbar løsning, siger Mikael Rasmussen.

Her er den bedste måde at få dit barn til at falde til ro >>

Det er nemlig også vigtigt, at du som forælder får din søvn og kan hænge sammen dagen efter.

En ond cirkel

Når barnet alligevel ikke vil falde til ro om natten og i stedet vælger at holde fest, kan det skyldes, at frustrationerne fra forældrene simpelthen smitter af på barnet.

I DISSE perioder sover baby mere uroligt >>

- Hvis man ikke får nok søvn, kan det være svært at håndtere situationen, og man får kørt sig selv op. Og så bliver barnet også kørt op. Og det kan ende i en ond cirkel, siger Mikael Rasmussen og forklarer, at det er meget vigtigt, at man som forældre har besluttet sig for en konsekvent strategi, når det kommer til søvn – og at man står sammen om den strategi og overholder den.

Find evt. inspiration til jeres 'søvnstrategi' her:

Her får du tips til, hvordan du får BABY til at sove:

10 tricks til at få baby til at sove

Få din baby til at sove med De 5 S'er

Få dit barn på 0-17 måneder til at sove (Video)

Her får du tips til, hvordan du får dit STØRRE BARN til at sove:

7 søde sengerutiner - der virker!

Sådan får du dit barn til at blive i sin seng

Put dit barn med succes

 

Bøger om søvntræning:

"Godnat og sov godt - lær dit barn gode sovevaner" af Eduard Estivill. Set til 150,95 kr. Køb bogen HER >>

"Børns søvn - din lille sovetryne" af Vibeke Manniche. Set til 177,95 kr. Køb bogen HER >>

"Sov igennem uden gråd (0-2 år)" af Elisabeth Pantley. Set til 185,95 kr. Køb bogen HER >>